Villi ja vapa – kalaretkiä aina ahvenvesiltä rautujen maille
Seitsemän erilaista kalaretkeä vie kalastaja-eräilijä Oskari Reinmania ympäri Suomea ja aina Norjaan asti, ja siiman päähän etsitään niin rautua, ahventa, haukea kuin harjustakin.
Tänä kesänä Vapaalla jalalla YouTube-kanavalla alkoi uusi sarja nimeltään Villi ja vapa, joka koostuu sarjasta kalaretkiä vaihtuvien vieraiden kanssa ympäri Suomea.
Sarjan ensimmäisestä kaudesta on nyt julkaistu viisi jaksoa ja kaksi on vielä luvassa syksyn 2024 aikana. Pyysimme kanavaa luotsaavaa Oskari Reinmania kertomaan sarjan taustoista ja kuvausten mieleenpainuvimmista hetkistä, sekä jakamaan muutamia uistinvinkkejä.
Mistä idea sarjaan oikein lähti?
Idea Villi ja vapa -sarja lähti ajatuksesta päästä kuvaamaan kalareissuja muiden sisällöntuottajien tai muulla tavoin kiinnostavien kalastaja-eräilijöiden kanssa. Minulla oli pidempään ollut mielessä muutamia, joiden kanssa haluaisin ehdottaa yhteisreissua, mutta lopulta tuntui helpommalta tehdä niistä yhtenevä sarja yksittäisten kuvausretkien sijaan.
Muiden kanssa kuvaamisessa kiehtoo myös se, että pääsen olemaan enemmän kuvaajan ja ohjaajan roolissa, kun jakson vieras voi olla enemmän esillä. Näin saan kuvaajana myös mielenkiintoisempia ja monipuolisempia kuvakulmia ja erilaista tarinaa ja tyyliä.
Suomesta löytyy useita eräilyyn ja kalastukseen keskittyviä sisällöntuottajia, jota tekevät laadukasta sisältöä suurella sydämellä. Oliko vieraiden saaminen mukaan helppoa, vai tuliko esimerkiksi aikataulujen sovittamisessa yhteen haasteita?
Yllätyksekseni lähes kaikki kysymäni olivat kiinnostuneita lähtemään projektiin mukaan, jos vain aikataulut saatiin osumaan. Siinä tosiaan olikin järjestelyä, sillä kuvauspäivien lisäksi matkustuspäiviä osui kuvauskaudelle reilusti. Onneksi aikataulut saatiin osumaan.
Täsmennyksenä myös, että en ole kysynyt sarjaan vieraita ainoastaan sisällöntuottaja-titteli edellä, vaan mukana on myös somessa vähemmän tunnettuja, mutta kalastajina tai muulla tavoin kiinnostavia hahmoja. Yritin valita sarjaan myös laajemmin erityylistä kalastusta, eri kalalajin perässä ja erityylisissä maisemissa.
Miten sarjan kalastuskohteet valittiin? Jäikö jokin kohteista erityisesti mieleen?
Vieraasta riippuen teimme kohdevalinnan joko yhdessä suunnitellun kalalajin mukaan tai sitten vieras oli tehnyt retkisuunnitelman. Useimmiten mentiin vieraan kohde-ehdotus edellä. Idea on tietyllä tavalla se, että kutsun itseni kameroineni vieraaksi mukaan kalareissulle. Tällöin retki toteutuu useimmiten parhaiten siellä, missä hän tavanomaisestikin kalastaa. Toisaalta joillain reissuilla valitsimme tietoisesti molemmille tuntemattoman kohteen tutkimusretkihengessä.
Monia mieleenpainuneita kohteita osui reissuille, mutta jos joku pitäisi nostaa, niin ehkä erityisesti mieleen jäi Koloveden kansallispuisto, joka yllätti maisemien puolesta sekä kalastuksellisesti positiivisesti. Lähdimme Peter Tarvaisen kanssa tälle retkelle hyvin varovaisin saalistavoittein, mutta päädyttiin saamaan kauden isoin ahven (44cm). Yllätykset jää mieleen!
Sarjaa kuvatessa on kohdalle osunut varmasti paljon ikimuistoisia hetkiä, mutta onko joitain, jotka tekivät erityisen lähtemättömän vaikutuksen?
Edellisessä mainitun yllätysahvenen lisäksi muistiin on jäänyt erityisenä hetken Inarin seudun kalareissun iltanuotio. Olimme kalastaneet Joni Maggan kanssa lähes koko päivän sateessa saamatta toivottua saalista. Iltahämärässä sade hetkeksi laantui, sytytettiin tervastulet ja paisteltiin Jonin tuomat hirvenlihat nuotiolla samalla kun kuivateltiin kamppeita. Hieno erämaahetki märän päivän päätteeksi.
Klikkaa tästä mukaan Oskarin ja muiden kalaretkille ja muista myös tilata Vapaalla jalalla -kanava, niin saat ilmoituksen uusista jaksoista:
Onko mitään erityisiä kalastuspaikkoja tai maisemia, jonne palaat aina uudestaan tai suunnittelet palaavasi?
Kainuun mökkivesien lisäksi aika harvoin palaan samoille vesille, ainakaan jos puhutaan pidemmistä kalaretkistä. Meidän vuosittainen “Fisketur”-vaelluksemmekin suuntautuu yleensä aina uuteen kohteeseen. Olen kylläkin yrittänyt etsiä Kainuun vesiltä sitä omaa erämaista ahvenlampea, johon olisi mukava tehdä retki pari kertaa kaudessa, mutta sellainen toivomani ison ahvenen kohde on vielä löytämättä.
Meidän Bete Lotot ovat jo monelle tuttuja vieheitä ja mukana tiiviisti Villi ja vapa -sarjassakin, mutta mikä on oma ensimmäinen Lotto-muistosi?
Ehkä en sitä ensimmäistä muistoa saa kaivettua mieleeni, mutta eräs mieleenpainuva hetki oli Norjan vaelluksella kuutisen vuotta sitten, kun heitin samoilta jalansijoilta peräkkäisillä heitoilla hyvänkokoiset taimenet. Väriä en muista, mutta Lotto oli siiman päässä. Olimme saapuneet rinkkapatikan jälkeen jokivarteen hetkeä aiemmin, laittaneet leirin pystyyn ja lähteneet kalaan. Edellisvuoden vähäkalaisen hellereissun jättämä apina tipahti niskasta vauhdilla, kun Lottoa vietiin heti ensimmäisillä heitoilla.
Onko sinulla Lotolla kalastaessa mitään omaa erityistä taktiikkaa tai vinkkejä muille?
Nykyisin käytän välillä katkottaista uittoa eli pysäytän Lottoa välillä tai sitten nyin vavalla, jolloin vieheen uinti hetkeksi hajoaa. Joskus tämä on toiminut, kun perusuitto ei pelitä. Toisena nostona ottaisin Loton painottamisen pienellä, esimerkiksi 3- tai 5-grammaisella päärynäpainolla. Painon voi pyöräyttää koukun renkaaseen. Näin Lotolle saa uintisyvyyttä lisää. Toinen tapa on vaihtaa koukun tilalle yksihaarakoukku ja jigi, painottamattomana tai jigipäällä. Viritys ei välttämättä ole se kaunein, mutta sillä saa Lottoon lisää hahmoa ja se pitää vieheen syvemmällä.
Meidän Nils Master vaappuja on ollut mukana monilla videoilla, mutta mitkä ovat muodostuneet omiksi luottovaapuiksi?
Finlandia Uistimen valikoimasta suosikkivaappujani ovat pienikokoinen Invincible sekä Jäpittäjä. Molemmat toimivat niin ahvenelle kuin taimenellekin, jotka ovat useimmiten kohdekaloina. Erityisesti Invincible toimii myös muille kaloille, kuten isommalle harjukselle sekä raudulle. Invinciblen valitsen matalampaan veteen, kun taas Jäpittäjä sukeltaa hieman syvemmälle.
Lisäksi pakista löytyy ainakin Haka-vaappuja, joilla niin ikään tullut taimenta, rautua ja ahventa. Hakan syvännemalli narutti aiemmin mainitun 44cm ahvenenkin Kolovedellä kanoottiuistellessa.
Nirha on käsialaviehe, minkä vuoksi sillä onnistuminen tuo erityisiä säväyksiä. Pari kertaa on käynyt niin, että olen heittänyt kosken loppuliu’un useammalla vieheellä tuloksetta, mutta Nirhan pärskyttely on saanut kalan iskemään.
Mikä on paras neuvo, jonka olet saanut kalastamiseen tai luonnossa selviytymiseen liittyen?
En muista olenko sitä varsinaisesti sanallisessa muodossa kuullut, mutta esimerkin kautta olen oppinut vaellusporukkamme kokeneemmilta jäseniltä tietynlaista tutkimusretkihenkeä ja oikeaa suhtautumista kalaretkille. Etenkin kalastusvaelluksille lähdin nuorempana ison kalan kiilto silmissä. Myöhemmin on ymmärtänyt, että vaikka iso kala kiehtoo edelleen, niin se seikkailu ja etsimisen ilo on se olennaisin elementti.
Miltä tulevaisuus näyttää kalastuksen ja videoiden teon suhteen? Voitko paljastaa mitään uusista suunnitelmista ja projekteista?
Villi ja vapa -sarjan ykköskauden viimeiset jaksot, samoin kuin viime kesän Fisketur-vaelluksen kakkososa on vielä jäänyt julkaisematta kiireen vuoksi. Syksyn editointihommat alkavat noista Villi ja vapa -jaksoista.
Myöhemmistä videoista uskallan kertoa niistä, mitkä on tämän kesän puitteissa kuvattu. Villi ja vapa -sarja saa jatkoa kakkoskauden muodossa ja yhtä lukuunottamatta jaksotkin ovat jo purkitettu. Niitä voi odotella joskus ensi kevät-kesällä. Lisäksi tämän kesän Fisketur-reissu odottaa editoimista. Työläytensä vuoksi nämä vaativat aikaa. Lisäksi jos aika vain sallii, olisi tarkoitus toteuttaa opasmuotoinen videosarja vaelluskalastuksen suunnittelemiseen. Mutta tulevaisuus näyttää, sillä yrittäjänä projekteja ja suunnitelmia tuntuu usein olevan enemmän kuin käytettävissä olevaa aikaa.
Minkä vinkin antaisit aloitteleville kalastajille, jotka saavat kipinän kalastusharrastuksen pariin videoistasi?
Saan usein kysymyksiä nimenomaan kalastusvaelluksiin liittyen. Ensi kertaa pohjoisen vesiä tutkimaan lähtevälle sanon yleensä loppukaneettina, että kannattaa suunnata erämaavesille mieluummin maltillisin saalistavoittein ja yllättyä iloisesti, kuin toisinpäin. Erämaa antaa paljon muutakin kuin hienoja saaliita - mutta onneksi usein niitäkin.
Kiitos vastauksista Oskarille!
Finlandia-uistin Oy on ollut mukana sponsoroimassa Villi ja vapa -sarjan tekoa, ja varustimme Oskarin sekä vieraat laajalla kattauksella Bete ja Nils Master -uistimia. Sarjan tarkemmat viehepoiminnat pääset näkemään Vapaalla jalalla -sivustolta klikkaamalla tästä.